måndag 9 juni 2008

Fotbolls-EM 2008

Alltså detta år är fantasktiskt. Mycket konserter, festivaler och sportevenemang hela året. Sweden Rock Festival har just slutat och så startar det näst roligaste sportevenemanget igång direkt. Pratar om Fotbolls-EM såklart. Fotbolls-VM är det absolut roligaste man kan se i sportväg.. till och med det roligaste av allt. EM ligger på en klar andraplats medans Sommar-OS delar bronset med OS-hockey.

Detta EM ser ut att bli det bästa vi nånsin skådat. Alla anfallsstjärnor i europa ser ut att vara i toppform och grupperna är hur jämna som helst. Vilka kommer tex. att gå vidare i en grupp som innehåller Frankrike, Italien, Holland och Rumänien? Vem kommer att bli EM's skyttekung när man kan välja tex. Ronaldo, Torres, Klose, Podolsky, Toni och Villa? Det är jämnt överallt, varje dag i detta EM. Skyttekungarna avlöser varandra så denna sommar kommer bli skoj.

Själv tror jag Tyskland tar hem bucklan och att Podolsky vinner skytteligan. Klose verkar vilja passa varenda boll till just Podolsky och hans radarkamrat Gomez. Dom spelar riktigt snabbt mellanåt och frågan är om det finns ett enda lag som kan hänga med då. Kroatien skulle kunna hålla emot ett tag om man ser till deras försvar men i en ev. final dem emellan skulle Tyskland vinna.

Lag man inte kan räkna bort är såklart Italien, Frankrike, Portugal, Holland och såklart Spanien. Italien har ett riktigt bra lag men tyvärr brukar dom ju inte våga spela så anfallsglad fotboll. Hade dom haft samma anfallsstrategi som tex. Polen så hade dom vunnit varje match med 3 måls marginal men tyvärr speglar deras historia om stabilt försvar in alldeles för mycket och tycker då att det räcker med 1-0 och sen försöka hålla det resultatet för att det ska vara bra. I detta EM blir den strategin svår om man ska vinna hela mästerskapet. Holland kommer att spela glatt och det får resten se upp med.. full ös är det som gäller!

Frankrike ser riktigt heta ut och har en bra chans på final. Portugal och Spanien ser alltid heta ut men är väl inte helt lyckade när det gäller slutspel i stora mästerskap. Kan det vara Spaniens tur i år eller ska C. Ronaldo leda unga Portugal till seger? Nä jag tror på Frankrike och Tyskland i final helt klart. Dom kommer spela stabilt ända in i kaklet. Håller Portugal sig till en gruppseger så kan dom ta sig förbi kvarten mot ett starkt Kroatien men tänker dom komma 2:a så ryker dom mot tyskarna redan i kvartsfinal istället för semifinal.

Sverige då? Ja ni.. om, jag säger OM vi lyckas komma 2:a i gruppen efter Spanien så har vi flygbiljett hem efter kvarten mot Frankrike i allafall! Såklart jag hoppas på ett bra EM som alla andra men det kommer bli ruggigt tufft. En mycket svårt grupp som även övergår till ett ännu tuffare väg mot final då vi ligger på samma sida som Frankrike, Italien och Holland (dock även Rumänien.. men inget jag räknar med) vid eventuellt avancemang från grupp D.

EM slutar såklart såhär:

Semifinaler: Portugal vs. Tyskland, Frankrike vs. Italien
Bronsmatch: Portugal vs. Italien
Final: Tyskland vs. Frankrike

Guld: Tyskland
Silver: Frankrike
Brons: Portugal

Med reservation för ev. fel haha!

Inga kommentarer: